EMG/Nevrografi, EEG og søvnundersøkelser


  Kontakt : post@eeglab.no

Brennende følelse under føttene? Dette kan være årsaken

Har du opplevd en brennende følelse under føttene, som gjerne føles verre om natten? Kjennes det ut som noen stikker nåler inn i fotsålen din, eller at du går på brennende kull? Hva som forårsaker denne lidelsen og hvordan du best kan lindre det, varierer. 

I denne artikkelen tar vi for oss hvilke symptomer du bør være oppmerksom på, de vanligste årsakene til «brennende føtter», og hvilke behandlingsmuligheter som finnes. 

Symptomer

Som navnet tilsier, er symptomene på brennende føtter en overdreven varmefølelse i føttene. Det vanligste er at smertene er konsentrert rundt fotsålen, men de kan også forekomme på fotryggen, ankelen og oppover leggen, og eventuelt alle på én gang. Symptomene varierer fra milde til intense, men de aller fleste føler at smerten forverres om natten og avtar noe på dagtid. For noen kan den ubehagelige hetefølelsen være ledsaget av både prikking og nummenhet i foten. 

Huden kan bli synlig rød, og også kjennes varm for andre som berører det aktuelle området. Hos noen går et anfall over etter kun noen få minutter, mens hos andre kan det ta flere timer før ubehaget gir seg. Svært typisk for de aller fleste, er at det kan oppleves lindrende å kjøle ned føttene med for eksempel en kald dusj eller ved å stå barfot i snøen. 

Perifer polynevropati

Brennende føtter er noe som sjelden sees alene, og er heller et symptom på et underliggende problem fremfor en frittstående tilstand. Den vanligste årsaken er perifer polynevropati

Sykdommen kjennetegnes av at de perifere nervene i foten ikke fungerer som de skal. Det kan komme i sammenheng med en skade på nervene, eller en underliggende medisinsk tilstand. I sistnevnte tilfelle, er den vanligste årsaken, derav begrepet diabetisk nevropati. Diabetespasienter har et høyt blodsukkernivå, som kan føre til betydelig skade på føttenes nervefibre. Resultatet kan være en rekke plager og symptomer, deriblant brennende smerter og nummenhet i føtter. 

Skade i foten eller bein kan føre til kompresjon av en eller flere nerver og gi lignende symptomer. For å bekrefte perifer polynevropati og nervenes nedsatte funksjon, bør du ta en EMG- og nevrografiundersøkelse. Her kan legen måle nerve- og muskelfunksjonene i kroppen din, og avgjøre hva som er grunnen til den brennende følelsen og/eller nummenheten i føttene, og hvordan tilstanden bør behandles videre. 

Andre årsaker til brennende føtter

Dersom en lege har undersøkt og avvist perifer nevropati som årsaken, kan andre vanlige årsaker være: 

  • Trange blodårer i beina. 

Åreforkalking i blodårene kan føre til en rekke smerter og nummenhet. Risikoen er større ved høy alder, tobakksbruk, høyt kolesterol og/eller høyt blodtrykk, og i sammenheng med diabetes. 

  • Lavt stoffskifte.

Dersom skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon, kan en rekke symptomer oppstå, blant annet tretthet, treg mage, vektøkning og ikke minst brennende føtter. 

Diagnostikk og behandling

Det er viktig å oppsøke en ekspert ved plagsomme symptomer, så du kan igangsette tiltak for å bedre tilstanden, og sykdommen ikke får mulighet til å utvikle seg til noe verre. 

Avhengig av årsaken, kan medisinske inngrep være nødvendig. I de fleste tilfeller er derimot noen grunnleggende anbefalinger og medikamenter, basert på din helsetilstand og -historikk, til stor hjelp for å lindre brennende føtter. 

EEG-laboratoriet tilbyr EMG og nevrografi, og kan hjelpe deg med å kartlegge grunnen til den brennende følelsen i føttene og hvilke tiltak som bør tas videre. Vi er den eneste privatklinikken dedikert til faget klinisk nevrofysiologi i landet. Les mer om våre tjenester her.